Alex Pielaet | Business Consultant, Zestgroup

Januari 2018 – Eén van de inmiddels 41 opgeleide professionals is Alex Pielaet, die in september 2017 gestart is met de Zest Masterclass Business Consultancy. In onderstaand interview vertelt Alex over zijn ervaringen met de masterclass.

Waarom heb je besloten om deel te nemen aan de Masterclass Business Consultancy?
Tijdens mijn studie ben ik onderdeel geweest van verschillende commissies. In teamverband aan een gezamenlijk doel werken is iets waar ik in een commissie mijn plezier uit haalde. Door verhalen en ervaringen van vrienden zag ik veel overlap tussen mijn taak in een commissie en projectmatig werken binnen het bedrijfsleven. Hierdoor werd ik nieuwsgierig naar de rol van PMO (projectondersteuning). Bij een PMO-rol ben je de spil van een project en loopt alles via jou. Het sprak mij aan dat er bij deze rol veel te leren valt.

Bij wat voor soort opdrachten ben je betrokken geweest tijdens de Masterclass? En hoe zag jouw rol en takenpakket eruit?
De trainingsmaand in de studiebanken was heel divers: zoals de grondige Root Cause Analyse, het wat softere Stakeholder Engagement maar ook creatief aan de slag met Lego- deliverables.

Mijn ervaringsmaand die na de trainingsmaand kenmerkte zich met een uitdagende onderzoeksvraag binnen een hightech bedrijf, met zowel een interne als externe focus. Intern heb ik in de breedte van de organisatie meer dan 30 mensen geïnterviewd. Extern heb ik met professionals op gebied van kennismanagement gediscussieerd. Beide kanten zijn vastgelegd in een verslag, die ik heb gepresenteerd. Momenteel zit ik in een PMO-rol, waar veel communicatie via mij loopt. Ik waarborg dat de geplande taken gebeuren en voorzie de projectmanager van de nodige documentatie. Kortom, mijn taken zijn heel divers!

Naast het ondersteunen van klanten staat persoonlijke ontwikkeling centraal tijdens de Masterclass. Hoe zag het ontwikkeltraject eruit en welke skills en vaardigheden heb je zoal opgestoken?
De masterclass is een brede opleiding en heeft zowel een theoretische als praktische inslag. Hierin worden de echte businesstermen gebruikt, wat mij later geholpen heeft om bij de klant wegwijs te worden. Ook heb ik veel geleerd over presenteren en het doen van een intake. Dit vond ik erg interessant omdat dit gaat over ontastbare dingen als ‘indruk’ en ‘vertrouwen’. In mijn opdrachten heb ik tot nu toe geleerd dat het stellen van veel vragen allesbehalve dom is; hiermee toon je juist interesse. Daarnaast heb ik geleerd op welke manier er gestuurd kan worden in gesprekken, zodat je aan je gesprekspartner ook interesse toont. Dit resulteerde voor mij en mijn opdracht in veel waardevolle informatie.

Doelstelling van de Masterclass Consultancy is om jonge professionals klaar te stomen voor de wereld van consultancy en projectmanagement. Welk pad heb jij bewandeld na het afronden van de Masterclass?
Tijdens mijn ervaringsmaand volgde ik nog een extra training omdat deze aangeboden werd bij Zest en deze goed van pas kwam bij de klant waar ik actief was. Een training SAP-Foundation heb ik dus recentelijk toegevoegd aan mijn CV. Na de trainingsmaand en de ervaringsmaand ben ik wederom aan de slag gegaan bij een hightech bedrijf.   In mijn eerste weken is de kennis die ik heb opgedaan in de SAP-cursus van grote waarde geweest. Daarnaast probeer bij veel kennisavonden van Zestgroup aanwezig te zijn, om te oriënteren waar ik me in wil verdiepen. Bovendien leer ik op deze leerzame en gezellige avonden mijn collega’s beter kennen en doe ik bijna altijd nieuwe tips op voor in mijn opdracht.

Eventueel een korte anekdote:
Vorig jaar rond deze tijd was ik druk met solliciteren en ik herinner me dat ik besloot niet meer op hightech bedrijven te solliciteren vanwege de voorkeur voor technische achtergronden. Nu, een jaar later, ben ik in het bezit van veel nieuwe kennis, bijbehorende certificeringen en heb ik een heel interessante opdracht achter te rug. Op dit moment ben ik net gestart met   een nieuwe uitdagende klus bij een van de klanten van Zestgroup. Iets wat ik niet had verwacht!

Is de Masterclass Business Consultancy iets voor jou? Bekijk hier de vacature!

Want to know more?

More information, contact, apply; we'd love to hear from you!