“Focusgroep PMO: een musthave!”

Zesters Marlou, Jeroen & John vertellen waarom

Binnen Zestgroup zijn verschillende focusgroepen actief. Een focusgroep bestaat uit Zest medewerkers die actuele vakthema’s bespreekt, gericht op kennisontwikkeling en productontwikkeling binnen Zestgroup. Deelnemers in de focusgroep werken actief mee aan producten voor doorontwikkeling van een bestaand thema of dienst of bij het opzetten van een nieuwe dienst.

Focusgroep PMO is een musthave

Sinds het najaar van 2019 is de focusgroep PMO actief. “Veel jonge, high-potential Zestgroup consultants vervullen een rol als Project Management Officer (PMO), zowel op project-, programma- of portfolio niveau,” geeft business consultant Jeroen van Hunsel aan. Marlou Formijn – ook business consultant bij Zest en net als Jeroen lid van de Focusgroep PMO – vult aan: “Het takenpakket van de Zestgroup PMO’er is veelomvattend; hij/zij ondersteunt een project-, programma- of portfoliomanager met het uitvoeren van taken op het gebied van status reporting, resource management, financieel management, contract- en leveranciersmanagement en risicomanagement. Een Focusgroep – waarin kennis gedeeld en ontwikkeld wordt – op dit gebied is dan ook een musthave voor onze business!”

PMO naar een hoger niveau

“Binnen Zestgroup vinden we het belangrijk dat onze consultants en klanten niet opnieuw het wiel hoeven uit te vinden, leren van elkaars ervaringen en oplossingen delen. Kennisborging is cruciaal in onze business,” aldus John Starrenburg, binnen Zestgroup verantwoordelijk voor Business Development. De focusgroep creëert daarom use cases en best practices omtrent definities, takenlijsten, tooling en templates. Op deze manier willen we de rol van Project Management Officer (PMO) naar een hoger niveau tillen, zowel binnen Zestgroup als bij de klantorganisatie zelf.

PMO in de praktijk

De consultants van Zest zijn vaak actief in de rol als PMO-er als het gaat om “business-as-usual” projecten. Als een klant naar een hoger volwassenheidsniveau wil met zijn afdeling, dan hanteert Zestgroup binnen een PMO-project een viertal fasen; vanzelfsprekend verzorgen onze consultants dit gehele traject, maar uiteraard is het ook mogelijk de onderdelen apart te laten uitvoeren door onze PMO-mensen.

  • Analysefase | Een belangrijk hulpmiddel hierbij is het in kaart brengen van het huidige en gewenste PMO Maturity-level. We doen dit aan het hand van het Capability Maturity Model (CMM) model. Het CMM is een model dat aangeeft op welk niveau de processen zijn ingericht. CMM onderscheidt vijf levels (niveaus). Om vervolgens te kijken hoe we de gap tussen As-Is en To-Be kunnen reduceren. Daarbij worden tenminste de PMO-processen gedefinieerd voor ieder te bereiken Maturity niveau, zoals o.a. document & quality control, stakeholdermanagement, resource management, status reporting en financial management. Tot slot analyseren we de verschillen tussen PMO-werkzaamheden binnen een Agile-of SAFe organisatie en een organisatie die werkt volgens de Waterval-methode.
  • Transitiefase | We begeleiden de klant in de transitie naar een Agile manier van werken binnen een PMO-afdeling. Hier komt veel bij kijken; denk aan rapportages, templates maar natuurlijk ook de mensen zelf. Hoe ontvangen zij de informatie die zij echt nodig hebben?
  • Uitvoeringsfase| Trainingen ter voorbereiding op de nieuwe manier van werken worden gevolgd, implementatieplannen worden geschreven zodat men goed voorbereid aan de slag kan.
  • Implementatiefase | We zorgen dat alle informatie en alle processen in de organisatie geland en geborgd zijn; de nieuwe manier van werken is voor iedereen standaard geworden.

Kennissessies en trainingen PMO

Vanuit Zestgroup is een groep enthousiaste consultants actief met het organiseren van diverse kennissessies op PMO-gebied; voor zowel beginners met basisniveau als voor meer ervaren PMO-ers is er een programma. Daarnaast biedt Zest Academy een breed scala aan PMO-gerelateerde trainingen; PRINCE2®, AgilePM®, Scrum Product Owner, Stakeholder Engagement®, SAFe®, Lean Six Sigma Yellow Belt, Lean Six Sigma Green Belt. Zest Academy is geaccrediteerd trainingsinstituut voor deze trainingen en leidt naast interne collega’s ook regelmatig klanten en andere relaties op.

Meer weten over PMO?

Een PMO-er van Zest bij u op de afdeling aan de slag? Of vind u het fijn als we meedenken over het verbeteren van uw afdeling? Bent u benieuwd naar de resultaten van deze focusgroep of wat Zestgroup / Zest Academy nog meer doet op het gebied van PMO? Neem dan contact met ons op, dan vertellen we u graag meer!

Zestgroup is een consultancybureau op het gebied van project management, project management office, business process management en business analyse. Zest past hierbij best practices toe op het gebied van change management, implementatie en uitvoering.

Neem contact met ons op en we kijken samen naar de juiste aanpak om uw organisatie verder te optimaliseren.


John Starrenburg
Onze consultants hebben ruime ervaring in verschillende rollen en bij diverse opdrachtgevers. Doordat zij in staat zijn snel te schakelen, kunnen zij zich vanaf dag 1 inleven in uw situatie en meedenken in oplossingen op korte en lange termijn voor uw organisatie. Vanuit zijn rol als Directeur Zest Utilities en als Business Development Manager bij Zestgroup denkt John Starrenburg graag met u mee.

+31 6 22910531 | j.starrenburg@zestgroup.nl

Want to know more?

More information, contact, apply; we'd love to hear from you!