Energiedialoog “Citybox voor elektriciteit?”

Energiedialoog “Citybox voor elektriciteit?”

Zestgroup No Comment
Energiedialoog 9 juni 2016 Zest

Zest Energiedialoog | 9 juni 2016

Donderdag 9 juni, Beesd
Op de inspirerende locatie Het Nut in Beesd vond afgelopen donderdag de workshop „Citybox voor elektriciteit?” plaats. Deelnemers werden hierbij uitgedaagd integraal te kijken naar business proposities rondom elektrische energieopslag, met name het combineren van verschillende toepassingen. Op de bijeenkomst werd niet alleen gepraat; de handen moesten uit de mouwen.

Diversiteit

Met vertegenwoordigde bedrijven en organisaties als Alliander, USEF, ATEPS, SGS, AES, RVO, Fortierra, Stedin en het Ministerie van Economische Zaken was sprake van een divers gezelschap. ‘Altijd goed om elkaars ideeën te challengen en vanuit zoveel mogelijk invalshoeken naar oplossingen te zoeken’, aldus Zest directeur John Starrenburg. Twee powerpitches van USEF (de organisatie die het marktmodel voor flexibiliteit uitdraagt) en ATEPS (een onderneming die flexibiliteitsdiensten levert met behulp van batterijtechnologie) inspireerden de zaal van toegewijde deelnemers. Daarna was het de beurt aan de deelnemers zelf om aan de slag te gaan.

Business Model Canvas Workshop

Tijdens de workshop lag de nadruk op het uitwerken van business cases, waarbij zoveel mogelijk aspecten aan bod kwamen. ‘Want innovatie is pas innovatie als het kan worden toegepast’ volgens Henry Heine, principal consultant bij de Zestgroup. ‘Vaak ligt de nadruk op het ene goede idee, of op het aanlokkelijke marktaandeel, maar het idee is meestal maar 2% van het werk. Daadwerkelijk een nieuw product of dienst ontwikkelen en in de markt zetten is 98% van het werk. Daar wilden we de aandacht op vestigen, want een idee is één ding, maar implementeren is iets anders.’ In verschillende groepen werd fanatiek gewerkt aan oplossingen die er toe doen. Deze actieve sfeer past goed bij het credo van Zest Utilities „Executing the Energy Transitioin”.

Innovatief

Uit de presentatie van elke groep bleek al snel het innovatieve karakter van de middag. Vanuit de vastgoedsector bijvoorbeeld zijn allerlei diensten te ontwikkelen op het gebied van data en comfort. Ook werden nieuwe verdienmodellen in combinatie met de gezondheidszorg en de recreatieve industrie niet geschuwd. En juist het feit dat hier vanuit het business model canvas naar gekeken is, maakt het extra interessant omdat hiermee de ideeën net iets verder zijn doordacht en daardoor ‘al een stuk realistischer’ volgens een enthousiaste deelnemer.

Verder met resultaten

Na de gezamenlijke wrap-up en een levendige discussie werd de bijeenkomst afgesloten met een aangeklede borrel. Zest kijkt terug op een geslaagde middag met een groep enthousiaste professionals uit het energiewerkveld. Het Energy Transition Competente Center van Zest bouwt met alle deelnemers voort op de resultaten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met John Starrenburg of Henry Heine.

Want to know more?

More information, contact, apply; we'd love to hear from you!