Lean Six Sigma, een breed begrip!

Vaak wordt gedacht aan een projectmethode, een aantal foefjes, trucs en tools. Maar Lean is veel meer dan dat. Lean is een andere wijze van denken.

Creëren van klantwaarde en het elimineren van verspillingen

Lean is een business strategie en bovenal een manier van werken waarbij iedereen in de organisatie zich in alle processen richt op het creëren van klantwaarde en het elimineren van verspillingen. De klant staat centraal en iedereen in de organisatie werkt om maximaal toegevoegde waarde voor de klant te creëren tegen minimale inspanning. Hierdoor verbetert de kwaliteit, worden doorlooptijden verkort, stijgt de klanttevredenheid én medewerkerstevredenheid, stijgt de productiviteit en de efficiency en verminderen de kosten.

Denkpatronen van de organisatie moeten veranderen

De basisprincipes van Lean zijn eenvoudig te begrijpen en daarom lijkt de implementatie van een Lean manier van werken op het eerste gezicht geen hoogstandje.

Desaltniettemin, om een echte Lean cultuur in een organisatie te verkrijgen, is een toolbox niet genoeg. Denkpatronen van de organisatie moeten veranderen en een gedragsverandering en mentaliteitsverandering van managers én medewerkers is van groot belang om een transformatie naar een Lean manier van werken tot een succes te maken.Management en medewerkers moeten elkaar begrijpen en dezelfde ‘taal’ spreken. Bij een bedrijf waar echt sprake is van een Lean cultuur zit het Lean denken in de haarvaten van alles en iedereen in het bedrijf!

Gedegen training en professionele begeleiding

Er is veel aandacht voor de cultuurverandering nodig om een organisatie te worden die zichzelf continu verbetert. Het vereist een volledige omschakeling; een lange adem om continu te verbeteren en geen genoegen te nemen met de status quo. Dit vraagt – zeker in het begin – om een gedegen training en professionele begeleiding. Zestgroup biedt hiervoor ervaren Lean Consultants die organisaties in alle sectoren proactief kunnen ondersteunen bij de implementatie van het Lean Management Systeem. Onze aanpak kenmerkt zich door veel aandacht voor de “zachte” kant van de Lean transformatie, waarbij we de “harde” resultaten niet uit het oog verliezen.

Naast het Lean Transformatie Programma biedt Zestgroup:

  • Leangerelateerde trainingen als Problem Solving, Lean Leiderschap, capaciteitsmanagement, Standard Operating Procedures, Omgaan met Weerstand, KPI setting etcetera
  • Ervaren, getrainde Lean Six Sigma consultants die in organisaties specifiek vraagstukken en/of problemen kunnen oplossen
  • Opleiding tot Lean Green Belt (inclusief certificering)

Want to know more?

More information, contact, apply; we'd love to hear from you!