Een sollicitatiegesprek, hoe pak je dat aan?

Ramon van der Wal deelt de sleutel tot succes!

Motivatiebrief? Check. Curriculum Vitae? Check. Uitnodiging voor sollicitatie? Check! Je bent uitgenodigd voor een ‘eerste’ gesprek bij een organisatie waar jij jezelf wel ziet werken. Hoe pak je dat aan? De indruk die je achterlaat is van groot belang op de uitkomst van het gesprek. In onderstaand artikel vertelt Ramon van der Wal, CEO Zestgroup, alle ins en outs van een sollicitatiegesprek.

Voorbereiding

Het is heel cliché, maar het succes van je sollicitatie ligt in de voorbereiding, niet in de uitvoering. Een goede voorbereiding zorgt namelijk voor een rustige houding, laat zien dat je er echt voor gaat en stelt je in staat om goed antwoord te geven op vragen. Immers, de voorbereiding die je treft laat zien hoe je als persoon je toekomstige werk gaat doen.

Ga op onderzoek uit

 • Wat doet het bedrijf en hoe presenteren zij zich in de media?
 • In welke sector opereert het bedrijf en wat zijn de kenmerken hiervan?
 • Zoek je gesprekspartner op LinkedIn en desnoods Facebook, zo weet je met wie je spreekt.
 • Bereid een persoonlijke pitch voor waarin je vertelt wie je bent, wat jou kenmerkt, waarom je hebt gesolliciteerd en wat je verwachtingen zijn.
 • Neem altijd een kladblok mee. Op deze manier kan je belangrijke informatie vastleggen en bouw je tijd in om even na te denken over gestelde vragen. Daarnaast is het ook handig om je CV, motivatiebrief en agenda bij de hand te hebben.

”De eerste match is gebaseerd op een wederzijds gevoel, zonder een onderlinge klik is een tweede gesprek kansloos.”

De sollicitatie

Te laat komen is echt ‘not done’, maar kan altijd onverwachts voorkomen. Bel in dat geval, indien mogelijk, ruim van tevoren. Als je daarentegen te vroeg bent zou je aan de receptie kunnen vragen om je 10 minuten voor tijd aan te melden bij je gesprekspartner. Als er geen receptie is en je in een algemene ruimte terecht komt, vraag dan of je ergens kunt zitten tot je gesprek start.

Heel veel gesprekken gaan over de algemene zaken; wat doet het bedrijf, wat ga jij doen en hoe ga je om met bepaalde situaties? Op deze vragen kan jij je goed voorbereiden. Probeer daarnaast altijd zelf het gesprek in een bepaalde richting te sturen. Een gesprek wordt luchtiger als je af en toe wat persoonlijke interesses benoemt.

Vragen in een sollicitatiegesprek zijn vaak in de trant van:

 • Welke kennis en kunde breng je mee om succesvol te zijn? Waaruit blijkt dat?
 • Wat zijn je sterke- en verbeterpunten?
 • Waar kreeg je energie van in vorige functies?
 • Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Het is waarschijnlijker dat beide partijen met een goed gevoel de kamer uit lopen als de sollicitant en de organisatie de standaardvragen los laten. Als sollicitant kan je in gesprek gaan over de missie en visie van de organisatie, wat je tijdens je loopbaan hebt geleerd en welke uitdagingen de organisatie de komende jaren wil aangaan. Je kan hier verder op inspelen door te vragen waarom de vacature openstaat of waarom de uitnodiging is gestuurd voor een eerste gesprek. De eerste match is gebaseerd op een wederzijds gevoel, zonder een onderlinge klik is een tweede gesprek kansloos.

Gouden tips voor het sollicitatiegesprek

 • Stel vragen. Op deze manier kan je laten zien dat je écht geïnteresseerd bent in het bedrijf. Daarnaast helpt het stellen van vragen jou om erachter te komen of de functie, de organisatie en de bedrijfscultuur ook bij jou passen. In de basis kan iedere vraag (wederzijds) gesteld worden. Wat een goed moment daarvoor is en hoe je deze inleidt bepaalt of een vraag gepast is.
  • Wat houdt de functie in?
  • Wat is belangrijk om als succesvol bestempeld te worden?
  • Hoe is de cultuur binnen het bedrijf?
  • Waarom werkt jouw gesprekspartner er?
  • Hoe groot is de organisatie/ afdeling?
  • Wat zijn mijn ontwikkelmogelijkheden?
  • Salaris, kies je moment. Twijfel je? Stel de vraag dan niet in het eerste gesprek. Het geeft afhankelijk van de setting mogelijk een verkeerd beeld.
 • Vertel iets persoonlijks over jezelf. Dit is niet alleen welke studie je hebt afgerond of welke functies je hebt gehad, maar juist ook iets over je gezinssamenstelling, je hobby of je passie. Naast het feit dat je in staat bent om bepaalde werkzaamheden uit te voeren, wil een organisatie jou namelijk ook als mens ontmoeten. Op deze manier kan worden bepaald of je past bij de cultuur van de organisatie. Houd dit kort en krachtig en vermijd negatieve verhalen.
 • Zorg ervoor dat je kleding overeenkomt met de dresscode van het bedrijf waar je voor solliciteert. Je kunt een indruk opdoen van de dresscode van een bedrijf door de website te lezen of ernaar te vragen tijdens het maken van een afspraak. Hierbij laat jij alvast zien dat jij je goed voorbereid op het gesprek. Geef daarnaast een goede hand en zeg gedag tegen andere mensen die mogelijk in dezelfde ruimte aanwezig zijn. Wees vrolijk en blijf altijd jezelf maar overdrijf niet.
 • Laat je nooit verleiden een antwoord te geven op de vraag waarom de organisatie voor jou moet kiezen en niet voor de andere sollicitant. Je kent de ander niet, dus blijf bij jezelf.  Je hoeft nooit een ander naar beneden te halen om zelf beter te lijken.

Vaak zal de organisatie een gesprek afronden met de vraag: “Heb jij nog vragen?”. Vraag hier gerust naar de indruk die je hebt achtergelaten.

Een sollicitatie bij Zest?

Zestgroup zoekt mensen die als consultant het verschil willen en kunnen maken. We zoeken persoonlijkheden die op een vrolijke manier energie meebrengen, gemotiveerd zijn en weten wat aanpakken is. Daarnaast is het belangrijkste dat je puur bent. Je bent en blijft jezelf en je hebt de intrinsieke wens om anderen en jezelf te verbeteren.

Zest vindt drie kernwaarden erg belangrijk. Deze komen voor in de gehele organisatie en worden  graag teruggezien tijdens een sollicitatie:

 • Bekwaam blijkt uit je CV; je opleiding en werkervaring. Bovendien zorgt je houding ervoor dat je ook als bekwaam wordt gepercipieerd.
 • Betrokken, je toont interesse en hebt de wens om jouw skills uit te breiden ten goede van jezelf en anderen.
 • Vernieuwend, je waakt ervoor dat je dezelfde uitdagingen altijd op dezelfde wijze oplost. Je kijkt naar nieuwe methodieken en technieken, pikt eruit wat voor jou en onze klanten werkt en past dit toe. Je hebt de intrinsieke motivatie om te blijven leren.Voorbereiden Sollicitatie

Een sollicitatie bij Zest? Bekijk de vacatures!

Want to know more?

More information, contact, apply; we'd love to hear from you!